Tehnologija na internetu

Vrtalni stroji

Vrtalne stroje uporabljamo predvsem za obdelavo izvrtin z vrtanjem, grezenjem ali povrtavanjem. Izjemoma lahko na teh strojih tudi brusimo izvrtine (z dodatnimi pripravami), na kombiniranih strojih pa lahko tudi rezkamo, stružimo…

Glavno gibanje pri vseh strojih je rotacija orodja, orodje pa običajno opravlja tudi premočrtno podajalno gibanje.

Photo by Lisa Fotios from Pexels

Ročni vrtalni stroji

 

So prenosni, uporabljamo jih za razna montažna dela in so nepogrešljivi pripomočki v vsaki domači hišni delavnici. Pogon je lahko ročni ali strojni. Ročni električni vrtalni stroji imajo lahko različne vrtljaje. Za vrtanje v beton pa lahko sveder pri tem stroju udarja tudi v aksialni smeri, kar nam olajša delo.

Preprosti namizni vrtalni stroj

 

Za vrtanje izvrtin v jeklo do premera 25mm. Vretenjak je povezan s temeljno ploščo, na katero s pomočjo T utorov vpenjamo obdelovance.  Glavno vreteno se vrti (glavno gibanje) v pinoli, ki se lahko aksialno pomika v vretenjaku (podajalno gibanje). Število vrtljajev glavnega vretena lahko menjamo s stopničastimi jermenicami ali – pri nekoliko izpopolnjenih strojih – s pomočjo zobniškega menjalnika.

Stebrni vrtalni stroj

 

Je podoben namiznemu, le da ima daljši steber. Delovno mizo, ki je v obliki konzole, lahko premikamo v navpični smeri. Celotna konstrukcija je iz sive litine. Z njim lahko vrtamo izvrtine v jeklo do premera 42mm.

Stebrni vrtalni stroj s stojalom

 

Stroj je stabilnejši in zato preciznejši od stebrnega vrtalnega stroja. Namenjen je za težje obdelovance in za vrtanje izvrtin v jeklo do 50mm. Vretenjak je aksialno pomičen po vodilih stojala, ki je iz sive litine. Stojalo je škatlaste oblike, kar daje stroju potrebno togost in zato dela izredno natančno.

Radialni vrtalni stroj

 

 

 

Namenjen je za obdelavo večjih predmetov, ki jih zaradi teže s težavo premaknemo v pravilen položaj. Pogon stroja je izveden s pomočjo hidravlike. Na temeljno ploščo, ki je lahko istočasno tudi delovna miza, je pritrjen steber z vodilno cevjo, na kateri je pritrjena konzola. Konzolo lahko premikamo v navpični smeri in vrtimo okoli vodilne cevi. Konzola ima vodoravna vodila, po katerih se premika vretenjak. Na ta način lahko sveder postavimo v katerikoli položaj glede na obdelovanec.

Zglobni večvretenski vrtalni stroj

 

Namenjen je za vrtanje več različnih izvrtin hkrati. Vsa vretena tega stroja poganja osrednje vreteno po zobnikih in teleskopskih kardanskih gredeh. Kardanske gredi lahko pritrdimo v spodnji del okvirja v takšen položaj, kot ga zahteva poljuben obdelovanec.

Vodoravni vrtalno-rezkalni stroj

 

Uporabljamo ga za proizvodnjo raznih strojev in  naprav. To je kombiniran stroj, na katerem lahko obdelujemo izvrtine, rezkamo in tudi stružimo. Orodja vpenjamo v glavno vreteno, v katerem opravljajo glavno krožno gibanje.Obdelovanec pa je vpet na delovno mizo in ga lahko premikamo v vse smeri.

Glavno vreteno je dvojno in sestoji iz centralnega vrtalnega vretena in vretena s plansko ploščo, ki ga uporabljamo za delo s težjimi orodji. Za obdelavo daljših izvrtin, vpnemo v vrtalno vreteno vrtalne trne, ki se lahko na drugi strani naslonijo na pomožni ležaj.

Koordinatni vrtalni stroji

 

Uporabljamo jih za  izdelavo zelo natančnih orodij in strojev oziroma povsod tam, kjer moramo izdelati izvrtino posebno natančno. Izvrtine lahko izdelamo neposredno po načrtu, brez šablon ali poprejšnega zarisovanja. Stroj je sestavljen iz togega stroja za vrtanje in naprave za pozicioniranje.

Skip to content
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux